İlerici Kadınlar Derneği’nden ’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’ Etkinlikleri
30 Kasım 2016
İKD GYK Üyesi Av. Aysel Tekerek yazdı: Seçme ve Seçilme Hakkının Hatırlattıkları
12 Aralık 2016

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KIZ KYK YURDUNDAN BİR İZLENİM

Akdeniz Üniversitesi Kredi Yurtlar Kurumunda kız yurdunda kalan bir öğrencinin Aladağ’da yangını faciası  sonrası üzerine yeniden  dikkat çeken yurt koşullarını anlattı.

İlerici Kadınlar Derneği olarak bu izlenimleri sitemiz okuyucuları ile paylaşıyor, Kız Yurtlarındaki gerici ve piyasacı kuşatmayı kırmak için mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz.

2 yıldır bu yurtta kalıyorum, başta yangın merdiveni olmak üzere bütün kapılar üzerimize kilitleniyor. Aladağ yangınından sonra kilitli yangın merdivenlerinin açılması talebiyle gittiğimiz yurt müdürlüğü bize yangın merdiveninde sigara içildiği için açmayacağız yanıtını verdi.

Bahçede bulunan, bütün kız bloklarının ortak kullandığı kız yemekhanesine erkek personel çalıştığı bahanesiyle geçen sene yemekhaneye şortla gitmek yasaklanırken bu sene eşofmanla inmek dahi yasaklandı. Yemekhaneye eşofmanla giden öğrenciler herkesin içinde azarlanıyor ve müdür odasına çağrılıp hakkında cezai işlem uygulanıyor.

O gün için yurtta kalmayacağımızı belirtip izin alacağımız saat 7’ye çekildi. 7’den sonra yurttan çıkmak için izin alamıyoruz ve izin alırken bizden, kalacağımız kişinin adı, adresi ve telefon numarasına kadar bilgi isteniyor.

Geçen sene dönem ortasında giriş saatimiz 12’den 11’e çekildi, her akşam orada olduğumuza dair imza atıyoruz, geçen sene parmak izi sistemi varken bu sene daha iyi gözetlemek için bu sistem kalktı, ramazan ayında teravih namazına katılan öğrencilere giriş saati uygulaması uygulanmamakta.

Yurtta dini sohbetler,  Arapça dersleri oluyor. Yurt müdürü kapımıza gelip dışarıya çıkan öğrencilerin ismini alıyor bu söyleşiye, sohbete, kurslara katılın diye öğrencileri zorluyor. Geçen gün imza atmayı unuttuğum için yurt müdürü ceza olarak “Dini söyleşiye katılacaksın” dedi, İkinci öğretim olduğumu söylediğim zaman “bir daha bu şekilde yırtamayacaksın” diyerek beni tehdit etti.

Akşam yurda girişlerde kız yurdunda 11’den sonra gelen öğrencilerin isimleri alınıp idareye veriliyor. Ama erkek yurdunda akşam 12’den sonra gelenler bile rahatça girebiliyor.

Yaşanan olayları bu şekilde anlatan öğrenci Aladağ yangınında ki tedbirsizliğin bütün KYK yurtlarında yaşandığını, can güvenliklerinin olmadığını ve kız yurdu ile erkek yurdu arasındaki eşitsizlikten bahsederken, Aladağ’da yaşanan olayın kendi başlarına da gelmesinden ve üzerlerinde dini baskılar olduğunu ve bu yurt düzeninin değişmesi gerektiğini söyledi.

6 Aralık 2016