İlerici Kadınlar Derneği’nin Yeni Yıl Mesajı
31 Aralık 2018
KADEM’İN İSTEDİĞİ KADINI TESLİM ALMAKTIR!
4 Ocak 2019

2018 Kadın Almanağı

BU ÇETELEYE MAHKUM OLMAYACAĞIZ!

2018 yılı kadınların iş ve kadın cinayetlerinde ölmeye devam ettiği, çocuklarımızın cinsel istismara uğradığı, eğitimin gerici politikalara teslim edildiği, AKP iktidarının kadını aşağılayan, yoksullaştıran uygulamalarına son hızla devam ettiği, yargının haksız tahrik indirimleri, iyi hal indirimlerine devam ettiği bir yıl olarak geride kaldı.
2018 yılında en az 425 kadın cinayete kurban gitti, iş cinayetlerinde en az 94 kadın hayatını kaybetti.
2018’de İstanbul’da Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde 115, Bağcılar’da ise 391 çocuğun hamilelelik nedeniyle takip edildiği, Edirne’de ise önceki yıl 186 çocuğun hamile olduğunu ortaya koyan raporlar yayımlandı, Gaziantep’te ise iki yılda 1605 çocuğun doğum yaptığı tespit edildi. Çocuk yaşta evlilik ve annelik oranlarının çok daha fazla olduğu biliniyor.
2018 yılında 3 bin çocuğun cezaevinde olduğu belirtildi.
2018 yılında Diyanet’in 9 yaşındaki çocuğun nikah ehliyetine sahip olduğu şeklinde ki ifadelerine, Meclis Başkanı’nın kadın sanatçıların sahneye çıkmasını yasaklamasına tanık olduk. Gericilerin onlarca vaazı, kadın düşmanı yayınlar ve ayrımcı politikalar ise cabası.
2018’de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rapora göre kadınların işsizlik oranı yüzde 14.1 oldu. Yine bu oranlara milyonlarca ”ev kadını” dahil değil.
2018 yılında ekonomik kriz ile birlikte hakları gasp edilen emekçilerin mücadelesiyle geçti. Çoğunluğunu kadın işçilerin oluşturduğu Flormar direnişi devam ediyor. Ve daha pek çok işyerinde kadın işçiler hak arayışında en ön saflarda yerini almaya devam ediyor.
2018’de ”Kadınlar Fetvalarınıza Sığmaz, Emeğimiz ve Haklarımız İçin Buradayız”dedik. 2019’a daha güçlü giriyoruz.
Eşitsizliğe, gericiliğe, emperyalizme boyun eğmeyen kadınlar 2018’de de meydanı boş bırakmadı. 8 Mart’ta, 25 Kasım’da, 1 Mayıs’ta okullarda, mahallelerde, fabrikalarda yan yana gelerek, direnmeye, mücadele etmeye devam ettiler.
İlerici Kadınlar Derneği olarak, kadın cinayetlerinin, tecavüzlerin, çocuk istismarının çetelesinin tutulmadığı bir ülke umudu ile kurtuluşumuzun yapı taşları olan laikliğin, eşitliğin, bağımsızlığın hüküm sürdüğü bir ülke için mücadele vermeye devam edeceğiz.

ikd-2018-almanag