İLERİCİ KADINLAR DERNEĞİ TEMMUZ 2019 KADIN RAPORU
6 Ağustos 2019
EMİNE BULUT’UN KATİLİ KADIN DÜŞMANI BU DÜZENDİR!
23 Ağustos 2019

ZEHRA KOSOVA; ”BEN İŞÇİYİM”

Ben işçiyim, elimin emeğiyle bu ana kadar çalıştım, mücadele ettim ve yaşayabildim. Sosyalizm için kavga verdiğim, aç kaldığım, susuz kaldığım, işkence gördüğüm yıllar benim için en değerli yıllardı. O beni boğmak için üstüme gelen dalgalarla boğuşmak, onları alt etmek, geleceğe, sömürünün olmadığı bir dünyaya inanmak beni ayakta tutan tek nedendi belki de…

1910 yılında tütün işçisi olan bir ailenin kızı olarak Kavala’da doğan Zehra Kosova, 1924’de ahali mübadelesi anlaşması çerçevesinde ailesiyle Türkiye’ye geldi.

Daha çocuk yaştayken okulu bırakıp babasıyla tütün işinde çalışmaya başlayan Kosova, 1932’de babasını kaybetmesinin ardından annesi ile kardeşinin sorumluluğunu omuzlandı. Tütün işçiliği mevsimlik, o yüzden sık sık işsiz kaldı. Hamallık yaptı, çevre illere gidip çalıştı, satıcılık yaptı.

Bu yıllarda Türkiye Komünist Partisi ile tanıştı. Bir yandan kazandığı birkaç kuruşla evi geçindirirken mücadeleye başladı ve hiç bırakmadı. 1934 yılında Parti, eğitim için Sovyetler Birliği’nde bulunan Doğu Halkları Komünist Üniversitesi’ne gönderdi. Burada eğitimini tamamladı.Ülkeye dönüş yolu tehlikeliydi ve henüz altı aylık kızının bu yolu kaldıramayacağı düşünüldü. Sovyetler Birliği’nde kalıp rahatça annelik yapmayı kendine yediremedi ve kızı Ayten’i daha sonra geri almak üzere orada bırakıp döndü, ama sonrasında kızına hiç ulaşamadı…

Ülkeye dönüşünün ardından tütün işçilerinin örgütlenmesinde görev aldı, gizlice yürütülen Müstakil Tütüncüler Sendikası faaliyetlerine katıldı.

1946 yılında Şefik Hüsnü’nün kurduğu Türkiye Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi’ne üye oldu. Bu sırada yasal sendika faaliyetlerine katıldı.

1950’de sendikanın işçiler arasında örgütlenmesi artmış, Zehra Kosova başkan yardımcısı ve kadın kolu sorumluluğu görevlerini üstlenmişti. 1951’de TKP Tevkifatı’nda tutuklandı.

“Merak etmeyin iki saate evde olur” diyerek 1955 yılının son gönünde evinden alındıktan sonra ancak 1959 Nisan’da tahliye oldu. Tahliye olduğunda kızı Gülten evlenmişti. Tütün işçiliği bitme noktasına geldiğinden tekstil işçiliğine başladı. Tekstil sendikasını örgütledi, işyerine sendika girdi ve ardından da ustabaşlarından, müdürlerden baskılar. Tütün işçisi olarak başlayan Zehra Kosova, 1970’de tekstil işçisi olarak emekli oldu.

Daha konforlu bir yere taşınmayı reddeden Zehra Kosova, mahallesinden ayrılmayıp kitaplarla dolu tek göz odada yaşadı, ziyaretçilerini ağırladı. Yaşamını işçi sınıfı için mücadeleye adayan Zehra Kosova 18 Ağustos 2001 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Zehra Kosova, tüm hayatını işçi mücadelesine adamış bir kadın. Mücadelesini de hepimize yol göstermesi için “Ben İşçiyim” adlı kitabında anlattı.