BU UTANCA SON VERİN! ARTIK YETER! TARİKAT VE CEMAAT YURTLARINI DERHAL KAPATIN!

EMİNE BULUT’UN KATİLİ KADIN DÜŞMANI BU DÜZENDİR!
23 Ağustos 2019
İLERİCİ KADINLAR DERNEĞİ AĞUSTOS 2019 RAPORU
6 Eylül 2019

BU UTANCA SON VERİN! ARTIK YETER! TARİKAT VE CEMAAT YURTLARINI DERHAL KAPATIN!

Geçtiğimiz günlerde Ümraniye’de faaliyet gösteren Fıkıh-Der  isimli derneğe bağlı yatılı Kur’an Kursunda çocuk istismarı yaşandığı ortaya çıktı. Daha önce yurtta kalan çocuklardan birinin şikayeti ile ortaya çıkan istismar suçunun birden fazla çocuğa sistematik şekilde işlendiği anlaşılmaktadır. Yapılan suç duyurusunun ardından dernek yöneticiliği yapan 3 kişi tutuklanmıştır.

Ancak faillerin tutuklanması yetmez. Ülkemizde çocuk istismarının çok yaygın olduğu bilinmektedir. Çocuklarımızın yaşamında onarılamaz travmalar yaratan ve izler bırakan istismar suçunun üzerine ciddiyetle gidilmelidir.

Bununla birlikte son yıllarda tarikat ve cemaatlerin ve bunların uzantısı kimi kuruluşların yatılı yurtlarında defalarca çocuk istismarı haberlerine tanık olduk.

Türkiye’nin gündemine oturan Karaman’daki Ensar Vakfı yurtlarında onlarca öğrencinin yıllarca istismara uğradığı ortaya çıkmıştır. Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ”bir kerelik yaşanan olay” diyerek alay etmiş, Ensar Vakfının itibarını kurtarmanın derdine düşmüştür.

İzmir Dikili’de ve Adıyaman Gerger’de, Süleymancılar olarak bilinen cemaatin yurtlarında yine yıllarca, sistematik olarak istismar vakalarının yaşandığı anlaşılmışken bu cemaate bağlı binlerce yurt faaliyetlerine devam etmiştir.

Tarikat ve cemaat yurtlarında yaşananlar bunlarla sınırlı değil. Konya’da yatılı Kur’an kursunda yaşanan patlamada 17 çocuğumuz yaşamını yitirdi. Aladağ’da çıkan yangında 11 çocuğumuz can verdi. Diyarbakır’da yatılı  Kur’an Kursunda çıkan yangında 6 çocuğumuzu yitirdik.

Yaşanan her vakadan sonra aynı senaryo işlemektedir. Bir fail bulunup günah keçisi ilan edilmektedir. Diğer sorumluların ve kurumların itibarları ve üstün çıkarları gözetilerek olayların üzeri örtülmektedir. Diğer yandan tarikat ve cemaatlerin ailelere baskı kurarak şikayetçi olmasının önüne geçtikleri de bilinmektedir.

Bugün ülkemizde tarikatlara bağlı yurt, Kur’an Kursu ya da değişik isimlerle faaliyet gösteren ruhsatlı veya ruhsatsız binlerce kurum bulunuyor. Bu kurumlarda milyonlarca çocuk tarikat ve cemaatlerin insafına terkedilmiş durumda. Genellikle yoksul ailelerin çocuklarını hedef alan bu gerici yapılanmalar geleceğimizi karartıyor. Geçmişte hizmet hareketi adıyla güçlenip semiren FETÖ’nün nasıl bir tehlike teşkil ettiği hafızalardayken bugün benzer yöntemlerle çocuklarımızı hedef alan örgütlenmelere izin verilemez.

Yurt, yatılı Kur’an Kursu ya da başka isimlerle kurulan, çocuklarımızın uygunsuz koşullarda barındırıldığı, istismar haberlerinin eksik olmadığı, çocuklarımızın can güvenliğinin dahi sağlanamadığı tüm tarikat ve cemaat yurtlarına derhal el konulmalı, bu kurumların faaliyetlerine son verilmelidir.

İhtiyaç sahibi çocuklarımızın barınma ihtiyaçları devlet tarafından, eğitimli personel eşliğinde ve denetimli şekilde sağlanmalıdır.

Çocuk istismarı ile mücadeleye buradan başlanmalıdır. Çocuklarımızın çıkarlarını ve geleceğini hiçe sayan ”9 yaşında çocuk evlenebilir”, ”bir babanın kendi kızından tahrik olabileceği” gibi gerici vaazlardan ve açıklamalardan vazgeçilmelidir. Yine çocuklarımızın merdiven altı sübyan mekteplerine mahkum edilmesinin önüne geçilmeli, ücretsiz kreşler açılmalıdır.

Artık yeter! Geleceğimizi karartanlara, çocuklarımıza şiddeti, istismarı,  reva görenlere, bu kokuşmuş düzene dur deme vaktidir.

03.09.2019