İKD’nin suç duyurusuna üç yıl sonra İçişleri Baknlığı’ndan yanıt: ENSAR’DAKİ ÇOCUK İSTİSMARINDA ÜÇ MÜDÜRE SORUŞTURMA İZNİ

ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE SAYGIYLA… Behice Boran’ın Işığında
10 Ekim 2019
Sosyalizmin ayrıcalıklı bireyleri:Çocuklar
15 Ekim 2019

Karaman’da Ensar Vakfı ve KAİMDER’e bağlı kaçak yurtlarda 2012-2015 arasında onlarca çocuğun cinsel istismara uğradığı ortaya çıkmıştı. 2016 yılında açılan davada bu yurtlarda eğitmenlik yapan Muharrem Büyüktürk yapılan yargılama sonucunda 508 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Kaçak yurtları dentlemeyerek olayda sorumlulukları bulunan Karaman’da ki dönemin kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmasına ilişkin İerici Kadınlar Derneği ve pek çok kurum tarafından yapılan suç duyurusuna yanıt üç yıl sonra geldi. İçişleri Bakanlığı tarafından İKD’nin yaptığı suç duyurusuna verilen yanıtta Karaman İmam Hatip Okulları Mezunları Derneği (KAİMDER) ve Ensar Vakfı’na ait kayıt dışı yurtlarda 10 erkek öğrenciye cinsel istirmarda bulunmasına ilişkin olayda dönemin İl Milli Eğitim Müdürü olan Asım Sultanoğlu, Özel Öğretim Kurumları Şube Müdürü Ahmet Bayır ile İl Dernekler Müdürü Ömer Sezer hakkında soruşturma izni verildiği bildirildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından verilen kararda dönemin valisi Murat Koca hakkında ise kusuru olmadığı gerekçesiyle soruşturmaya gerek olmadığına karar verildi. Oysa olaydan sonra ”İlimizde yurtları yok” diyen vali Murat Koca’nın KAİMDER’in hizmet binasının açılışına katıldığı basına yansımıştı.

Ensar Vakfı ve Kaimder’e bağlı kaçak yurtlar olduğu tescillendi

Karaman Valiliği’nin 5 Mart 2016 tarihli Emniyet Müdürlüğü fezlekesiyle olaydan haberdar olduğu, akabinde Vali Murat Koca imzalı 7 Mart 2016 tarihli yazı ile disiplin soruşturmasına başlandığı bildirilen yazıda, Muharrem Büyüktürk’e 28 Mart 2016’da devlet memurluğundan çıkarma cezası verildiği kaydedildi. Yazıda yurtların kaçak olduğu tespiti yapıldı.

Çocuk istismarı vakasının ortaya çıkmasının ardından yapılan denetimler sonucunda derneğin 2009’da kurulmasına rağmen ilk defa 2016 yılında denetlendiği belirtildi. Yapılan denetimde KAİMDER ve Ensar Vakfı Karaman şubesine bağlı kaçak yurtların tespit edildiği, bunun üzerine valilik kararıyla kaçak yurdun 31 Mart 2016 tarihinde mühürlendiği ifade edildi.

Dönemin Bakanı Ensar Vakfı’na sahip çıkmıştı

AKP iktidarı tarafından desteklenen Ensar Vakfı’nda çocuk istismarının yaşandığına ilişkin haberlerin ardından dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ”Buna bir kere rastlanmış olması hizmetleri ile ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz. Biz Ensar Vakfı’nı da tanıyoruz, hizmetlerini de takdir ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.