PROJELERE VE YALANLARA KARNIMIZ TOK, GÜVENCELİ İŞ İSTİYORUZ!

NADİRA KADİROVA’NIN ÖLÜMÜ VE GÖÇMEN KADINLAR
16 Ekim 2019
Yaşasın Eşitlik, Yaşasın Laiklik, Yaşasın Cumhuriyet!
29 Ekim 2019

PROJELERE VE YALANLARA KARNIMIZ TOK, GÜVENCELİ İŞ İSTİYORUZ!

Yoksulluk ve işsizlik artarken AKP’den kadınları ucuz emek gücü olarak esnek çalışmaya mahkum edecek bir proje daha geldi, ”İş’te anne projesi”….

“İşsiz Kadınlara Maaş Müjdesi”

“İşsiz Annelere Müjde!”

“ İŞKUR’dan annelere günlük 80 lira cep harçlığı!”

Yukarıdaki haber başlıkları ortalığı kaplıyor.

İŞKUR’dan “ev hanımlarına” müjdeli haber vardı(!) Her hangi bir geçim kaynağı olmayan “ev hanımları” için İŞKUR iş başı eğitim programına katılan bir anneye 2019 yılında 6 ay boyunca aylık 2 bin 20 TL harçlık ve 400 TL çocuk bakım desteği olmak üzere 2 bin 400 lira vereceğini açıklamıştı.

Koskoca İŞKUR’du bu, Hiç boş durur muydu? “Aktif işgücü programları” kapsamında mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları, girişimcilik eğitim programları ve toplum yararına programlar uyguluyordu. Programlara katılanlardan herhangi bir ücret alınmadığı gibi faaliyetlere ilişkin giderler de kurumca karşılanıyordu. Eğitim ve kurs faaliyetlerine katılanların yol, yemek gibi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla günlük 20 lira ile 85 lira arasında değişen tutarlarda ödemeler yapılacaktı.

İŞKUR tarafından istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların emek piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere düzenlenen aktif işgücü hizmetleri kapsamında mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları uygulanacaktı.

Özünde bu haberler “müjdeli” olduğu kadar, yalandı da.

Peki, gerçekler neydi?

Rakamlar yalan söylemez; insanlar rakamlarla yalan söyler.”

Gerçekler…

İşsiz nüfusun 1 milyon 579 bini iş aramayıp çalışmaya hazır olanlardı ve bu rakamın 1 milyon 127 bini işsiz kadınlardan oluşmaktaydı. Ekim 2018 itibariyle iş aramayıp çalışmaya hazır olanların yüzde 71’i…

Kadın işsizliği yüzde 14,7, genç̧ kadın işsizlik oranı ise yüzde 27,9’du…

Tarım dışı kadın işsizliği ise yüzde 18,8’e, tarım dışı genç kadın işsizliği yüzde 32,9’u gösteriyordu.

Ekim 2018 TÜİK verilerine göre kadın işsizliği yüzde 14,7 olarak açıklanırken, kentsel kadın işsizliği ve genç kadın işsizliği yüksek oranda seyretmekte; tarım dışı kadın işsizliği yüzde 18,8, genç kadın işsizliği yüzde 27,9, kentsel genç kadın işsizliği ise yüzde 32,9’a yükselmişti.

Ocak 2019 verilerine göre de herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı geçen yılın aynı dönemine göre, 0,6 puan artarak yüzde 33,1. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise geçen yılın aynı dönemine göre 0,7 puan artış göstererek yüzde 22,5 olarak hesaplanıyordu.

İşsizliğe paralel olarak güvencesiz, esnek çalışma bir kural haline geliyor. Bu kuralın en başta kadınları vurduğunu görelim. Biz değil, rakamlar söylüyor.

Yalanlar: “İşsiz Kadınlara Maaş Müjdesi”, “İşsiz Annelere Müjde!”, İŞKUR’dan annelere günlük 80 lira cep harçlığı!”

Gerçekler: Adana’da eşi bir yıla aşkın süre işsiz kalan 26 yaşındaki Emine Akçay, 8 aydır kirasını ödeyemediği evde iki çocuğunun ısınması için saç kurutma makinesini çalıştırıp, diğer odada kendini tavana asarak intihar etmesidir.

“İş’te Anne Projesi “ile kadın emeğini patronlar için ucuz emek olarak çekici hale getirmek isterken kadınların ağzına da bir parmak bal çalıyorlar.

“İş’te Anne Projesi “ile iktidar ve patron örgütlerince desteklenen, kadınların” iş-aile uyumunu” sağlayarak istihdama katılmasının biricik yolu olarak esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştırmayı hedefliyorlar.

Kadının birincil görevini aile içerisinde tanımlarken kadın emeğini de patronların ihtiyacı doğrultusunda ucuz ve güvencesiz olarak pazara sürmenin yollarını arıyorlar.

Pişirip pişirip önümüze getiriyorlar İş’te Anne, İş’te Kadın projelerini… Üç aylık ve altı aylık kurslarda günde 70-80 lira ve 0-15 yaş arası çocuk sahibi kadınlara da 400 lira kreş parasıyla en iyi durumda kısa sürelerle kölelik koşullarında istihdama hazırlıyorlar.

Yoksulluk artarken adeta alay ediyorlar. Oysa biz biliyoruz ve istiyoruz. Güvenceli iş, her iş yerine ücretsiz kreş… İmkansız mı? Patronlar açısından evet. O yüzden yoksulluğun sorumluluğunu bize yüklüyorlar, O yüzden sahte kurtuluş projeleriyle gözümüzü boyuyorlar.

Güvenceli iş ve ücretsiz kreş hakkımızdır! Üretmek ve paylaşmak istiyoruz, daha ötesi var mı?