İstanbul’da forum ve basın açıklamasına yüzlerce kadın katıldı

Tiyatro sanatçısı Damla Özen’in sunuculuğunu yaptığı forum 8 Mart’ın tarihini anlatan bir sinevizyon gösterimi ile başladı. Açılış konuşmasını İKD Genel Başkanı Umut Kuruç yaptı.
Kuruç, Sözlerine ‘Karanlığa karşı aydınlık, gericiliğe karşı laiklik ve özgürlük, sömürüye karşı eşitlik için buluştuk bugün’ diyerek başladı.8 Mart’ın tarihsel önemine vurgu yaptığı konuşmasında bugünün kadınlar günü değil emekçi kadınlar günü olduğunu belirten Kuruç konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
”Birileri zenginliklerini büyütürken bizler hızla yoksullaşıyoruz. 1980’ler ve 1990’lardan itibaren “Yeni Dünya Düzeni”yle her şey sermaye için dediler! Bunun için 1990’larda minareler süngü kubbeler miğfer camiler kışlamız müminler asker diyenler iktidara taşındı el birliğiyle. 2000’lerde başladıkları dindar ve kindar nesiller hedefi bizlere yoksulluk, fıtrat, en az 3 çocuk olarak dayatıldı. Bütün bu yıllar boyunca kazanımlarımızı gasp ettiler.
Eşitliğimizin “fıtrata ters” olduğunu söyleyerek sermayeye daha fazla köle doğuralım istiyorlar. Çocuklarımızı tarikat cemaat karanlığına boğmayı, mesem’lerde köle haline getirmeyi hedefliyorlar. Buna da “Yeni Türkiye”, “Türkiye Yüzyılı” diyorlar.
Sermaye karına kar katarken, tarikat-cemaatler, aşiretler, mafya çeteleri zenginleşip güçlenirken, hayatlarımızı karartıp, çocuklarımızı teslim alırken, bizleri aile içine hapsederek patronlara daha fazla köle doğuralım diye, “ ev ve çalışma yaşamını uyumlulaştıracağız” diyerek üç kuruşa geleceksiz, güvencesiz çalıştırmayı hedefliyorlar.
Yoksullaştırdıkça sosyal yardım adı altında sadakaya şükretmemizi istiyorlar. Sermayeye para babalarına köle, emperyalizme, kendi bekaları için yürüttükleri işbirlikçi saldırganlığa parya, tarikat ve cemaatlere ümmet, kendi iktidarlarına tebaa olalım istiyorlar. 13 yıl boyunca emperyalizme ve onun taşeronlarına, cihatçı çetelere karşı mücadele eden, direnen Suriyeli kadınlar, bugün de laik Suriye’yi yıkarak ülkeyi işgal eden bu taşeronlara, cihatçı çeteye karşı direniyor, mücadele ediyor. Buradan emperyalizme ve Suriye’yi işgal eden cihatçı çeteye karşı direnen Suriyeli kadınlara selam gönderiyoruz.
Karşımızdaki bu örgütlü gücü ancak örgütlü gücümüzle yeneriz.
Eşit, özgür, laik bir ülke için haklarımızı istiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz. Güvenceli iş eşit işe eşit ücret istiyoruz. Ortaçağ karanlığında değil aklın ve bilimin egemen olduğu aydınlık bir ülkede yaşamak istiyoruz.
Evet, Yaşamak istiyoruz. İstanbul Sözleşmesini istiyoruz. Bunu için ise en başta laiklik istiyoruz.
Evet, yaşamak istiyoruz ama karın tokluğuna, dört duvar arasında patronlara köle, yobazlara ümmet olarak değil insana yakışır bir yaşam istiyoruz. Sadece ekmek değil gülleri de istiyoruz.”

BİZ VARIZ!

Forumda, Laiklik Meclisi üyesi ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Eski Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, Lise Öğrencisi Berfin Köni, üniversite öğrencisi Melis Alkılıç, Yazar Tülin Tankut, Sınıf Tavrı Emekliler Platformu Üyesi Yurdal Toksöz, ev emekçisi Gülcan Karadaş, ev emekçisi Nazlı Tizci, sağlık emekçisi Arzu Kader Harmancı birer konuşma gerçekleştirdi, Yazar Gülser Han bir şiirle etkinliği selamladı.

Forumun kapanış konuşmasını Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Genel Başkanı Aysel Tekerek gerçekleştirirken, Tekerek konuşmasında yeni bir cumhuriyet mücadelesinde kadınların en ön saflarda olması gerektiğini belirtti.
Forum, Sınıf Tavrı Emekliler Platformu Korosunun dinletisi ile sona erdi.

Süreyya Operası önünde basın açıklamamızı kamuoyu ile paylaştık
İKD üye ve dostları forumun ardından Süreyya Operası önünde bir eylem gerçekleştirdi.”Kadın cinayetleri politiktir” ”fetvanız batsın kadınlar yaşasın”, ”emekçiyiz kadınız kazanacağı”, “Şeriata,faşizme,karanlığa geçit yok!”, “Yaşasın 8 mart” sloganları ile yürüyen kadınlar basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın bültenini İKD Genel Sekreteri Nuray Yenil okurken, açıklamada “Bizler Laiklik istiyoruz. Gericiliğin toplumsal yaşamı esir almasının önüne geçmek için mücadele ediyoruz. Kadınlara yaşam hakkı tanımayan bu düzeni değiştireceğiz. Yeni bir cumhuriyeti, eşitlikçi bir düzeni hep birlikte kuracağız. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir kez daha ilan ediyoruz, bu memleket bizim, yarınlar bizim. Umudumuzla, direncimizle geleceği kurmak için örgütlü mücadeleyi büyütüyoruz. ” denildi.