31 yıl boyunca Dominik Cumhuriyeti’ni yönetmiş bir diktatör olan Trujillo hükümeti 1930’da askeri darbe yaparak Dominik Cumhuriyeti iktidarını ele geçirmiştir.. Rafel Trujillo , rejimine karşı çıkan her ayaklanmayı hemen bastırdığı gibi , halk arasında kurulan gizli örgütlere karşı da bir mücadele yürütüyordu .Bu örgütlerden bir tanesi de Clandestina Hareketi, diğer adıyla “Kelebekler” örgütüdür. Mirabel kardeşler olarak bilinen üç kadın tarafından kurulan bu örgüt Trujillo hükümetine karşı verdikleri kadın hakları , eşitlik ve özgürlük mücadelesi ile kendisinden söz ettirmiştir.

Trujillo’nun yakın takibindeki bu örgüt rejim tarafından terörist ilan edilmiş , Mirabel kardeşler ve eşleri , vatan haini ilan edilmiş ve defalarca kez tutuklanıp, salıverilmişlerdir.Dominik Cumhuriyeti’nde birçok katliama imza atan ve 50 bin kişiyi öldürttüğü bilinen Trujillo yaptığı bir halk konuşmasında: “ülkenin en büyük iki sorunu Kilise ve Mirabal kardeşlerdir” diyerek onları hedef göstermiştir.

Tarih 25 Kasım 1960 ‘ı gösterdiğinde hapishanede olan eşlerini ziyaretten dönen Minerva, Maria ve Patria Mirabel’ın aracı “eli sopalı” Trujillo yandaşları tarafından durdurulur. Arabadan indirilen kardeşler , Trujillo hükümetinin adamları tarafından sopalarla dövülerek öldürülür ve cesetleri arabalarının arkasına konularak bir uçurumdan aşağı atılmıştır. Bu korkunç katliamı iktidar yanlısı basın “araba kazası” olarak duyurmuştur.

Diktatörlüğe karşı verdikleri mücadelede bir adım dahi geri adım atmayan Mirabel Kardeşlerin öldürülmeleri, Dominik Cumhuriyet’inde büyük tepki yaratmıştır. Halk, örgütüne, Mirabel Kardeşlere sahip çıkarak, ölümlerinin hesabını sormak için sokaklara dökülmüş direnişe başlamıştır. Bu direniş, mücadele ülkenin her tarafına yayılarak devam ederken, ABD, her zamanki gibi kaybedeceğini anladığı Trujillo rejimine desteğini çekmiştir. Ardından 30 Mayıs 1961’de Trujillo’nun suikast ile öldürülmesiyle Trujillo dönemi kapanmıştır.

25 Kasım kadınların eşitlik mücadelesinin bir uğrağıdır. 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde Trujillo diktatörlüğüne karşı sömürüye ve faşizme karşı mücadele eden Mirabel kardeşlerin katledilmesinin ardından, 1981 yılında Kolombiya’nın Bogoto şehrinde bir araya gelen Latin Amerikalı ve Karaipli Kadınlar Kongresinde, Mirabel Kardeşlerin anısına 25 Kasım tarihi “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edilmiştir. 1999’da Birleşmiş Milletler 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” olarak kabul etmiştir.

Patria, Minerva ve Maria Terasa Mirabel, diktatörlük karşıtı Clandestina hareketinin kurucuları ve militanları olarak tarihe geçmişlerdir. Bugün dünyanın her yerinde yüzbinlerece kadın onların anısına, insanca bir yaşamı kurmak için mücadele etmektedir.

‘Belki de bize en yakın şey ölüm fakat bu beni korkutmuyor, haklı olan her şey için savaşmaya devam edeceğiz’ diyen Maria,

Bunca acıyla dolu ülkemiz için yapılacak her şeyi yapmak bir mutluluk kaynağı, kollarını kavuşturup oturmak ise çok üzücü” diyen Minerva

Çocuklarımızın, bu yoz ve zalim sistemde yetişmesine izin vermeyeceğiz. Bu sisteme karşı savaşmak zorundayız. Ben kendi adıma her şeyimi vermeye hazırım gerekirse hayatımı da”diyen Patria’nın, Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadelesi kadınlara ilham vermeye devam ediyor.