İKD’nin 1975-1980 tarihinde yürüttüğü kreş kampanyası emekçi kadınlar tarafından büyük ilgi ile karşılanmış pek çok iş yeri ve mahallede kreşler açılmıştır.
Belgeler sırasıyla:

-Kreş ve Yuva ile İlgili Anket” : İlerici Kadınlar Derneği Bölge Müdürlüğü`nde kurulması düşünülen kreş-yuvanın gerçekleşmesi için Hatice (Kıyale) tarafından doldurulan anket, anket yapılan yuvaların isim listesi ve kreşlerin aylık masrafları üzerine hazırlanmış istatistiki belge.

-Edirneli çalışan kadınların, kreş ve çocuk bahçesi talebiyle Edirne Belediye Başkanlığı`na yazdıkları tarihsiz dilekçe.

-İKD’nin hazırladığı “İKD Kampanyaları” başlıklı, Türkiye`de emekçi kadınların yasal haklarını duyurmak ve haklarının kullanılmasını sağlamak için gerçekleştirdiği kampanyalarla ilgili bilgilendirme metni.

-Cumhuriyet Gazetesi`ndeki 16 .7. 1977 tarihli haber: “İlerici Kadınlar Derneği, işçi çocuklarına kreş kampanyası açtı”. İş Kanunu`nun çalışan kadınlara çocukların bakımı ile ilgili getirdiği hakların işverenler tarafından uygulanmaması üzerine başlatılan “Kreş Kampanyası” konu ediliyor haberde.

-TBMM Dilekçe Komisyonu`na gönderilmek üzere yazılan , memur kadınların çalıştıkları yerde emzirme odası ve kreş olmadığını, kendilerine tanınan yasal hakların kısıtlı olduğunu ve bu konularla ilgili yasa tasarısına konulmasını istedikleri hükümlerin belirtildiği dilekçe taslağı.

-“Yasa Tasarısı Ön Bilgisi” başlıklı, kadın işçilerin “her işyerinde kreş” talebiyle ilgili rapor.

-İlerici Kadınlar Derneği Haber Ajansı`nın 23. sayısında çıkmış 13 Kasım 1976 tarihli, “Her İş Yerinde ve Mahallede Kreş” başlıklı, çalışan kadınlar için çağrı metni

-Çalışan kadınların 0-6 yaşlarındaki çocuklarının bakımı için İKD tarafından başlatılan “Kreş Seferberliği Kampanyası”nın taslak imza formu.

-İlerici Kadınlar Derneği Merkez Propaganda Komisyonu`nun tüm şubelerine gönderdiğii 30 .11. 1978 tarihli mektup. Derneğin başlattığı “Kreş Kampanyası” ile ilgili Ankara ve İstanbul`da toplanan imza sayılarıyla kampanyanın başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlayan şubelerini kutladıkları mektup.

-Politika Gazetesi`nin 16 .7. 1976 tarihli haberi: “İlerici Kadınlar Derneği ihbarda bulundu: Emzirme odası ve kreş bulundurmayan işyerleri listesi Bölge Çalışmaya verild.i” İKD`nin düzenlediği basın toplantısında kadın işçiler için emzirme odaları ve kreş açmayan işyerlerini ihbar etmesi konusunda çıkmış haber.
(Metinlerin tümü fotokopidir.)

Kaynak: KEKBM Vakfı Kadın Örgütleri ve Örgütlenmeleri Katalogu