Dün sabah basına yansıdığı üzere, İstanbul Valiliği kentte alkol kullanımını hedef alan kısıtlayıcı bir genelge yayımladı. Gelen tepkilerin ardından “hatırlatma” denilerek yumuşatılmaya çalışılan hukuksuz yasak genelgesinde, “güvenlik ve asayiş bakımından, kamu düzenini bozan ve halkın huzurunu kaçıran olaylara karışan şahısların ekseriyetle alkollü oldukları” iddia edilerek halka açık park, plaj, sahil ve benzeri yerlerde alkol tüketiminin kısıtlanmasına dair talimatlara yer verildi. Üstelik gelen tepkilerin ardından içerisinde bir kez bile “kadın” geçmeyen hukuksuz genelgeyi aklamak için Valilik tarafından kadınların bu sebeple huzurunun bozulduğu söylemi öne sürüldü.

AKP’nin 21 yıllık iktidarı boyunca binlerce kadın hayattan koparılmış, kadın cinayetleri cezasız kalmış, indirim ve afla failler ödüllendirilmiş, kadınları koruyan yasalar ve anlaşmalar bir bir gözden çıkarılmış, çocukların geleceği şeyhülislamlık gibi işleyen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “9 yaşında kız çocuğu evlendirilebilir” fetvalarıyla karartılmıştır. Taciz, tecavüz vakalarının haddi hesabı yoktur, kadınların huzuru kalmamıştır; ancak siyasi iktidar ve yandaşları huzur bozan arıyorsa aynaya ve yanındakilere bakmalıdır.

AKP, tacize ve tecavüze uğrayan kadını suçlu gösteren, erkek ile eşitliğini reddeden, eve hapsetmek isteyen, kız çocuklarının giyimine karışan, çocukları tarikat ve cemaatlerin karanlığına teslim eden bir zihniyetin temsilcisi olarak iktidardadır! 21 yıllık bu gerici iktidar “kadınları sahiplendirmekten” bahseden karanlık HÜDA-PAR zihniyetini de meclise taşımıştır.

Siyasi iktidarın ve onun gericiliğine teşne olanların asıl derdi huzur ve kamu düzeni değil; dinselleşme ve baskı temelinde toplumun yeniden inşası, hak ve özgürlüklerin gasp edilmesidir. Kadın üniversiteleri gündemiyle, karma eğitime yönelik sistemli saldırılarla, her alanda tarikat ve cemaatlerin egemenliğini dayatacak kadar pervasızca atılan bütün bu adımlar “yaşam tarzına müdahale” etmenin çok daha ötesinde bir anlam taşımaktadır. Valiliğin üst normları çiğneyerek hak ve özgürlüklere kısıtlama getirme yetkisi yoktur ve bu konuda edilen her söz kanunlara aykırıdır.

Siyasi iktidar hukuk dışı uygulamalarına bir yenisini daha ekleyerek fiili durum yaratmaya çalışmaktadır. Ancak ülkemizin ilerici birikiminin buna geçit vermeyeceği bilinmeli, kadınların huzurunu bozanlar çenesini kapatmalıdır!

İlerici Kadınlar Derneği olarak, tüm kadınları hukuksuzluğa ve bu gerici karanlığa karşı laiklik mücadelesini birlikte yükseltmeye davet ediyoruz.
31.08.2023